Γιατί να αγοράσω ποδήλατο και ποιος τύπος ποδηλάτου μου ταιριάζει.



Γιατί να αγοράσω ποδήλατο? Είναι μια ερώτηση που θα μπορούσε κάποιος να δώσει άπειρες απαντήσεις, αλλά πιθανόν να χαθούμε στο κείμενο. Μερικές στοχευμένες προτάσεις ίσως σας δώσουν την καλύτερη απάντηση.

   1. Οικονομικός  τρόπος μετακίνησης. Χωρίς καύσιμα,  χωρίς τέλη κυκλοφορίας, χωρίς ασφάλιστρα κλπ.
   2. Οικολογικός τρόπος μετακίνησης. Σέβεσαι το περιβάλλον και τον συνάνθρωπο σου καθώς δεν είναι ρυπογόνα η χρήση του.
   3. Η χρήση του βελτιώνει την φυσική κατάσταση και ενισχύει το καρδιοαναπνευστικό σύστημα.
   4. Μετακινείσαι γρήγορα αποφεύγοντας την κίνηση, δεν περιμένεις τα μέσα μαζικής μεταφοράς και έχεις την αίσθηση ελευθερίας της κίνησης.
   5. Βοηθά στην ψυχική υγεία και την κοινωνική δικτύωση μέσω των ομαδικών εκδρομών και περιπάτων που διοργανώνουν διάφορες ποδηλατικές ομάδες.
   6. Βελτίωση της εξωτερικής σας εμφάνισης καθώς με συστηματική διατροφή και προπόνηση η απώλεια των περιττών κιλών γίνεται μια ευχάριστη δοκιμασία.
   7. Και πολλοί λόγοι ακόμα…

Νομίζουμε ότι μόνο οι παραπάνω απλοί λόγοι είναι αρκετοί για να σας πείσουν να εντάξετε το ποδήλατο στη καθημερινότητα σας.


Ποιος τύπος ποδηλάτου μου ταιριάζει? Πως θα επιλέξω ποδήλατο, υπάρχουν πάρα πολύ τύποι ποδηλάτων? Εμένα ποιο ποδήλατο μου ταιριάζει? Είναι ερωτήματα που εύλογα γεννιούνται σε αυτόν που θέλει να ασχοληθεί με το ποδήλατο και ξαφνικά βρίσκεται αντιμέτωπος με μια τεράστια ποικιλία από τύπους ποδηλάτων, όπως βουνού, πόλης, δρόμου, trekking κλπ, αλλά και τεράστιο εύρος τιμών.

Καταρχάς συνιστούμε ψυχραιμία. Θα πρέπει να σκεφτείτε και να ταξινομήστε στο μυαλό σας τις προσωπικές σας ανάγκες και ποιες από αυτές θα κληθεί να καλύψει το υποψήφιο προς αγορά ποδήλατο.

Οι απαντήσεις σας στις παρακάτω ερωτήσεις θα σας καθοδηγήσουν από μόνες τους για την σωστότερη επιλογή τύπου ποδηλάτου.

   1. Τύπος οδοστρώματος? Άσφαλτος, χωμάτινη διαδρομή, ορεινή διαδρομή, μικτή διαδρομή.
   2. Χρήση? Απλή μετακίνηση (ψώνια, γραφείο), ποδηλατοβόλτες, αθλητική, ή ακόμα και αν    
       περιλαμβάνει η διαδρομή Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
   3. Διαθέσιμο budget?  

Στο σημείο αυτό για να σας βοηθήσουμε, θα προσπαθήσουμε να σας εξηγήσουμε γρήγορα και περιεκτικά τι καλύπτει ο κάθε  τύπος ποδηλάτου  σχετικά με τα παραπάνω. 


Ποδήλατα δρόμου (κούρσες). Τα ποδήλατα δρόμου ή κούρσα όπως συνηθίζεται να λέγονται, είναι ελαφρύτερα από τα συνηθισμένα  ποδήλατα και είναι κατάλληλα για χρήση μόνο σε άσφαλτο. Έχουν σκυφτή θέση οδήγησης για πιο αεροδυναμική θέση ποδηλασίας, πολύ ελαφρύ πλαίσιο, μεγάλους τροχούς με στενά ελαστικά για λιγότερες τριβές για καλύτερες επιταχύνσεις και μεγάλες τελικές ταχύτητες και τα περισσότερα διαθέτουν πιρούνι από άνθρακα (Carbon) για λιγότερες καταπονήσεις στην πλάτη και τα χέρια. Με τα ποδήλατα δρόμου μπορείτε να καλύπτετε μεγάλες αποστάσεις με τον λιγότερο δυνατό κόπο. Συνήθως επιλέγονται από αναβάτες με αθλητικό προσανατολισμό.


Ποδήλατα fitness. Τα ποδήλατα Fitness συνδυάζουν την επάρκεια των ποδηλάτων δρόμου με μία ελαφρώς πιο άνετη θέση οδήγησης για τον ποδηλάτη. Η θέση αυτή σας επιτρέπει να κάθεστε λίγο πιο όρθιος και ως εκ τούτου πιο χαλαρά. Έτσι μπορείτε να βλέπετε καλύτερα το δρόμο και τα επερχόμενα επιβλαβή σημεία αυτού. Ακόμα, η θέση αυτή μειώνει την πίεση που ασκείτε στα χέρια, τους καρπούς και τους ώμους σας. Προορίζονται αποκλειστικά, όπως και τα ποδήλατα δρόμου για χρήση σε άσφαλτο. Συνήθως επιλέγονται από αναβάτες με αθλητικό προσανατολισμό αλλά και από αυτούς που θέλουν  γρήγορες μετακινήσεις.


Ποδήλατα βουνού (MTB). Τα ποδήλατα βουνού είναι κατασκευασμένα για δύσκολους και δύσβατους δρόμους και για βόλτες στα ορεινά χωμάτινα μονοπάτια. Διαθέτουν αναρτήσεις για την απορρόφηση των ανωμαλιών του δρόμου, πιο ισχυρά και ανθεκτικά φρένα για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις  δυσκολίες που σίγουρα θα συναντήσετε στις χωμάτινες και κακοτράχαλες ορεινές διαδρομές. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στους γεμάτους με λακκούβες δρόμους των πόλεων.
Τα ποδήλατα  βουνού, διαθέτουν πιο κοντές σχέσεις ταχυτήτων σε σύγκριση με τα ποδήλατα δρόμου έτσι ώστε να γίνεται καλύτερη διαχείριση της δύναμης της οποίας ασκούμε στα πετάλια, με σκοπό να περνάει η δύναμη αυτή στο έδαφος και να μας βοηθούν να αναβαίνουμε τις ανηφόρες ευκολότερα. Όταν μάλιστα επιλέξετε κάποιο που διαθέτει σκελετό ελαφρού κράματος, όπως το αλουμίνιο ή το carbon τότε μετατρέπονται σε πραγματικοί ορεινοί χιλιομετροφάγοι.  Τα ποδήλατα  βουνού είναι  επίσης καλή επιλογή για καθημερινή χρήση καθώς είναι ικανά να απορροφούν κραδασμούς λόγω των φαρδύτερων ελαστικών και των αναρτήσεων που διαθέτουν  ενώ  παράλληλα παρέχουν άνετη και ξεκούραστη  θέση οδήγησης. Ωστόσο, οι μικρής διαμέτρου τροχοί (26 ιντσών) των παραδοσιακών ποδηλάτων βουνού είναι λιγότερο αποτελεσματικοί σε ασφάλτινο περιβάλλον σε σχέση με τους μεγαλύτερους σε διάμετρο τροχούς (27 ή 28 ιντσών) των ποδηλάτων δρόμου. Με σκοπό την επίλυση του προβλήματος αυτού, αρκετά ποδήλατα βουνού, πλέον εξοπλίζονται με τροχούς 27,5 και 29 ιντσών, αλλά σε αυτό θα αναφερθούμε παρακάτω. Τα ποδήλατα βουνού συνήθως επιλέγονται από αναβάτες με αθλητικό προσανατολισμό, ποδηλατοβόλτες και αναψυχή. 


Ποδήλατα  πόλης (City Bike). Τα ποδήλατα πόλης διαθέτουν άνετη, φαρδιά και αναπαυτική σέλα, προσφέρουν μία ξεκούραστη και όρθια στάση οδήγησης και μεγαλύτερης διαμέτρου τροχούς σε σχέση με τα  ποδήλατα βουνού για καλύτερη και ομαλότερη ποιότητα κύλισης. Τα ποδήλατα πόλης διαθέτουν επίσης σχάρες, φτερά, καλάθι και φώτα για να μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε καθημερινά είτε για μια ποδηλατοβόλτα, είτε για το σούπερ μάρκετ και γιατί όχι να πηγαίνετε και στην εργασία σας. Συνήθως επιλέγονται από αναβάτες με  προσανατολισμό στην καθημερινή μετακίνηση στους δρόμους των πόλεων. 


Σπαστά - αναδιπλούμενα ποδήλατα. Στην καθημερινότητα μας μπορεί να χρειαστεί να μετακινηθούμε για την εργασία μας για πολλά χιλιόμετρα και να είναι δύσκολο να το κάνουμε με το ποδήλατο. Με την βοήθεια όμως των μέσων μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ) και ενός σπαστού ποδηλάτου αυτό είναι αρκετά εύκολο. Με την δυνατότητα της αναδίπλωσης αυτών των ποδηλάτων μπορούμε εύκολα να τα πάρουμε μαζί μας στο μετρό ή το τραμ ώστε να τα χρησιμοποιήσουμε βγαίνοντας  από αυτά. Επίσης  τα σπαστά ποδήλατα ή αναδιπλούμενα όπως συνηθίζουμε να τα λέμε  μπορούνε εύκολα να διπλωθούνε και να τοποθετηθούνε μέσα σε τσάντα μεταφοράς για την αποθήκευση τους σε περιορισμένο χώρο ή ακόμα από λάτρεις της θάλασσας που τα χρησιμοποιούν στα λιμάνια που δένουν με τα σκάφη τους για ανεφοδιασμό ή αναψυχή.  


Ποδήλατα Trekking. Τα ποδήλατα Trekking είναι τα λεγόμενα «υδριβικά» ποδήλατα, δηλαδή τα ποδήλατα μικτής χρήσης, ασφάλτου και χωματόδρομου.

Τα τελευταία χρόνια τείνουν να είναι από τα πιο δημοφιλή λόγω της χρηστικότητας τους. Διαθέτουν άνετη και όρθια θέση οδήγησης όπως έχουν τα ποδήλατα βουνού αλλά χρησιμοποιούν μεγαλύτερους τροχούς 28 ιντσών με πιο λεία ελαστικά για λιγότερες τριβές στην άσφαλτο, μεγαλύτερες ταχύτητες και λιγότερη προσπάθεια κατά την οδήγηση στο δρόμο. Επίσης συνήθως είναι εξοπλισμένα με μπροστινή ανάρτηση για να μπορείτε να περάσετε με ευκολία ανωμαλίες και εμπόδια του δρόμου, να ανεβείτε ένα πεζοδρόμιο ή ακόμα και να απορροφήσει τις ανωμαλίες ενός χωματόδρομου που αποφασίσατε να οδηγήσετε. Στα ποδήλατα Trekking αρέσκονται και τα επιλέγουν αναβάτες με  προσανατολισμό την καθημερινή μετακίνηση, τις ποδηλατοβόλτες και την  αναψυχή.  

Πηγή: www.buyeasy.gr

Comments

Popular posts from this blog

Επιλογή Διαδρόμου Γυμναστικής

Διάδρομοι Γυμναστικής