Πώς να κάνετε το τρέξιμο στον διάδρομο γυμναστικής να μοιάζει με το τρέξιμο στο δρόμο



Τόσο το τρέξιμο σε κυλιόμενο διάδρομο γυμναστικής όσο και το τρέξιμο σε εξωτερικούς χώρους έχει το καθένα τα δικά του μοναδικά πλεονεκτήματα. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι η άσκηση σε διάδρομο τρεξίματος κερδίζει τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο έδαφος, ακόμα και ανάμεσα στους πλέον αδιάλλακτους οπαδούς της προπόνησης στο δρόμο. Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή έχει διαδραματίσει το γεγονός ότι οι ασκούμενοι αρχίζουν σιγά-σιγά να ανακαλύπτουν και να συνειδητοποιούν ότι ο διάδρομος γυμναστικής μπορεί να προσομοιώσει το τρέξιμο στην ύπαιθρο σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι μέχρι σήμερα πίστευαν.

Οι παρακάτω πληροφορίες μπορούν να σας βοηθήσουν προκειμένου να αποκομίσετε όλα τα οφέλη της προπόνησης στο δρόμο χωρίς τους κινδύνους που αυτή συνεπάγεται (νέφος, κακές καιρικές συνθήκες, κίνδυνος ατυχήματος κ.ο.κ.).

Τρέξιμο στο διάδρομο vs τρέξιμο στο δρόμο
Τρεις είναι κατά κύριο λόγο οι παράγοντες που καθιστούν πιο δύσκολο το τρέξιμο στο δρόμο και κατά συνέπεια πιο αποτελεσματικό: η αντίσταση του αέρα, το ανισόπεδο έδαφος και η μεγαλύτερη προσπάθεια που απαιτείται προκειμένου να ωθήσετε το σώμα σας προς τα εμπρός.
Να μερικά μέτρα που μπορείτε να λάβετε προκειμένου να αντισταθμίσετε την έλλειψη αυτών των παραγόντων.

1. Αντισταθμίζοντας την ευκολία της ώθησης που παρέχει ο διάδρομος γυμναστικής.

Είναι προφανές πως η κίνηση του ιμάντα στο διάδρομο καθιστά το τρέξιμο πιο εύκολο αφού ωθεί τον ασκούμενο προς τα εμπρός. Προκειμένου να αντισταθμίσετε αυτή την  ευκολία, αυξήστε την κλίση του διαδρόμου τρεξίματος κατά 1%.

2. Αντισταθμίζοντας την έλλειψη της αντίστασης του αέρα

Αν και η επίδραση που ασκεί η αντίσταση του αέρα ποικίλλει ανάλογα με την ταχύτητα που τρέχει ο ασκούμενος, κατά κανόνα ο παράγοντας αυτός αυξάνει την προσπάθεια που απαιτείται κατά 2-10%. Ένας τρόπος για να αντισταθμίσετε τη διαφορά αυτή όταν προπονείστε σε διάδρομο είναι να αυξήσετε την κλίση του κατά ακόμα 1%. Άλλοι συνιστούν μια πιο εξατομικευμένη προσέγγιση, προτείνοντας στους αθλούμενους να συνδυάζουν την αλλαγή της κλίσης και της ταχύτητας του διαδρόμου με τέτοιο τρόπο ώστε να τους δημιουργείται η αίσθηση ότι τρέχουν σε εξωτερικό χώρο.

3. Αντισταθμίζοντας την έλλειψη των αλλαγών του εδάφους

Σε σύγκριση με το τρέξιμο στην επίπεδη και ομαλή επιφάνεια του διαδρόμου, το τρέξιμο στο δρόμο συνεπάγεται την ενεργοποίηση και διέγερση περισσοτέρων μυϊκών ινών, αφού το έδαφος μεταβάλλεται συνεχώς. Προϋπόθεση για να αντισταθμίσετε τη διαφορά αυτή είναι να διαθέτετε συνεχώς επίγνωση της θέσης και στάσης του σώματός σας καθώς και της κίνησής αυτού πάνω στον κυλιόμενο διάδρομο. Με τον τρόπο αυτό θα μπορείτε για παράδειγμα να αλλάζετε σκοπίμως και συνειδητά το μήκος του διασκελισμού σας προκειμένου να διασφαλίζετε την εκγύμναση διαφορετικών ομάδων μυϊκών ινών. Ένας άλλος τρόπος προκειμένου να ασκείτε και να τονώνετε διαφορετικές ομάδες μυών, είναι να επιλέγετε προγράμματα του διαδρόμου που προσομοιώνουν το τρέξιμο σε λόφους και ανηφόρες (Hill Workout).

Πηγή: www.buyeasy.gr

Comments

Popular posts from this blog

Γιατί να αγοράσω ποδήλατο και ποιος τύπος ποδηλάτου μου ταιριάζει.

Διάδρομοι Γυμναστικής

Επιλογή Διαδρόμου Γυμναστικής