Τα συνηθέστερα λάθη στην προπόνηση σε κυλιόμενο διάδρομο γυμναστικής.

Κάνεις προπόνηση σε διάδρομο τρεξίματος? Προπονείσαι σωστά?


Τα συνηθέστερα λάθη στην προπόνηση σε κυλιόμενο διάδρομο γυμναστικής.


Η προπόνηση σε διάδρομο τρεξίματος προσφέρει σημαντικά οφέλη όπως η εξοικονόμηση χρόνου, η αίσθηση της ασφάλειας, η δυνατότητα άθλησης ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, η αποφυγή τραυματισμών λόγω επιβλαβών φορτίσεων των αρθρώσεων, καθώς και η δυνατότητα εκγύμνασης σε κλίση. Ωστόσο, προκειμένου να διασφαλίσετε ότι θα αντλήσετε τα μέγιστα οφέλη, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποφύγετε τα συνηθέστερα λάθη που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της προπόνησης.




   1. Παράλειψη της προθέρμανσης και της χαλάρωσης

Η προθέρμανση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ενέργειας και της ευλυγισίας σας κατά τη διάρκεια της προπόνησης.  Άλλωστε, η παράλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς και ανεπιθύμητες κακώσεις. Επιπλέον, η παράλειψη του σταδίου της χαλάρωσης και η ξαφνική διακοπή της προπόνησής μπορεί να δημιουργήσει αίσθημα ζάλης λόγω της απότομης πτώσης της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού. Είναι απαραίτητο λοιπόν να ολοκληρώσετε την προπόνησή σας με περπάτημα ή τζόκινγκ σε αργό ρυθμό για 5 έως 10 λεπτά, προκειμένου να διασφαλίσετε την ομαλή και σταδιακή πτώση τους.


   
   
   2. Λανθασμένος τρόπος τρεξίματος

Είναι αρκετά σύνηθες ορισμένοι άνθρωποι να αισθάνονται ανασφάλεια ή και νευρικότητα κατά τη διάρκεια της άσκησης σε κυλιόμενο διάδρομο γυμναστικής λόγω του φόβου μιας ενδεχόμενης πτώσης. Ωστόσο, αυτή η ανασφάλεια μπορεί να αλλοιώσει τον τρόπο τρεξίματός τους και να τον διαφοροποιήσει σημαντικά από τον αντίστοιχο σε εξωτερικούς χώρους. Φροντίστε λοιπόν να εκτελείτε τις ασκήσεις με το φυσικό βάδισμά σας.

Άλλα συνηθισμένα λάθη είναι οι μεγάλοι βηματισμοί ή το να προσγειώνετε πρώτα την πτέρνα σας  ενώ το πόδι σας βρίσκεται αρκετά μπροστά από το κέντρο βάρους του σώματός σας. Προσπαθήστε λοιπόν να κρατάτε τα πόδια σας ακριβώς κάτω από το σώμα σας και σε καμία περίπτωση μπροστά ή πίσω από αυτό.

   3. Κράτημα των χειρολαβών

Το κράτημα των χειρολαβών του διαδρόμου γυμναστικής μπορεί να δημιουργήσει ένα σημαντικό αριθμό προβλημάτων αλλά και να περιορίσει τα θετικά αποτελέσματα της προπόνησής σας. Καταρχήν, οδηγεί σε λάθος στάση σώματος αφού σας αναγκάζει να καμπουριάζετε, προκαλώντας με τον τρόπο αυτό ανεπιθύμητους πόνους στο λαιμό, τους ώμους και την πλάτη. Διατηρείστε λοιπόν τη στάση σας ευθεία, την πλάτη σας ίσια και τους ώμους επίπεδους.
Ενώ το κράτημα των χειρολαβών μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ότι ασκείστε εντονότερα και διατηρείτε επιτυχώς το ρυθμό σας, στην πραγματικότητα καθιστά την άσκηση λιγότερο έντονη και κατά συνέπεια λιγότερο αποτελεσματική. Αν ανησυχείτε για το ενδεχόμενο πτώσης, τότε πιθανότατα να τρέχετε με μεγαλύτερο ρυθμό ή σε μεγαλύτερη κλίση από αυτή που θα έπρεπε.

   4. Το να μην ασκείστε αρκετά έντονα

Παρόλο που δεν είναι ωφέλιμο να ασκείστε έντονα κάθε φορά ή καθ’ όλη τη διάρκεια της προπόνησης, διασφαλίστε σε κάθε περίπτωση ότι ωθείτε τον εαυτό σας αρκετά προκειμένου να πετύχετε τα αποτελέσματα που επιθυμείτε. Προκαλέστε λοιπόν τον εαυτό σας, προσπαθώντας να αυξήσετε την ταχύτητα ή την κλίση του διαδρόμου τρεξίματος για τουλάχιστον ένα μέρος της προπόνησής σας. Η διαλειμματική προπόνηση, στο πλαίσιο της οποίας διαστήματα έντονης προσπάθειας (τρέξιμο με έντονο ρυθμό) εναλλάσσονται με διαστήματα ηπιότερης προσπάθειας (τρέξιμο με χαλαρό ρυθμό) έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει άμεσα κέρδη και οφέλη. Μπορείτε λοιπόν να ακολουθήσετε αυτή τη μορφή προπόνησης μία ή δύο φορές την εβδομάδα, αλλά σε καμία περίπτωση δύο ημέρες στη σειρά.

   5. Το να κατεβαίνετε από το διάδρομο ενώ κινείται

Το να κατεβαίνετε από ένα διάδρομο γυμναστικής που κινείται με μεγάλη ταχύτητα αποτελεί μία από τις συνηθέστερες αιτίες τραυματισμών. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν πριν κατεβείτε, βεβαιωθείτε ότι έχετε επιβραδύνει το διάδρομο και ότι έχετε μειώσει την κλίση του.

   6. Τρέξιμο με τον ίδιο ρυθμό καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής

Η διατήρηση ενός σταθερού ρυθμού καθ’ όλη τη διάρκεια της προπόνησής αποτελεί λάθος τακτική. Άλλωστε, όταν τρέχετε σε εξωτερικούς χώρους,  τρέχετε πάντα με διαφορετικό ρυθμό εξαιτίας διαφόρων παραγόντων όπως για παράδειγμα ο άνεμος. Φροντίστε λοιπόν να μιμηθείτε τις εξωτερικές συνθήκες τρεξίματος, μεταβάλλοντας το ρυθμό ή/και την κλίση του διαδρόμου κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας.

   7. Τρέξιμο σε μεγάλη κλίση καθ’ όλη τη διάρκεια της προπόνησης

Μερικοί αθλούμενοι υποθέτουν ότι μόνο αν τρέξουν σε μεγάλη κλίση καθ’ όλη τη διάρκεια της προπόνησης, θα αντλήσουν τα μέγιστα οφέλη. Στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο αντενδείκνυται και μπορεί να οδηγήσει εύκολα σε τραυματισμούς. Συστήνεται λοιπόν να αποφεύγετε το τρέξιμο σε μεγάλη κλίση για παραπάνω από 5 λεπτά και να εναλλάσσετε διαστήματα τρεξίματος σε κλίση με διαστήματα άσκησης χωρίς κλίση.


Comments

Popular posts from this blog

Γιατί να αγοράσω ποδήλατο και ποιος τύπος ποδηλάτου μου ταιριάζει.

Διάδρομοι Γυμναστικής

Επιλογή Διαδρόμου Γυμναστικής