Πώς να διαλέξετε ποδήλατο βουνού


Πώς να διαλέξετε ποδήλατο βουνού;

Ήρθε η στιγμή να αγοράσετε ποδήλατο βουνού αλλά οι επιλογές είναι πολλές και έχετε μπερδευτεί; Με το παρακάτω άρθρο θα προσπαθήσουμε να σας βοηθήσουμε να πραγματοποιήσετε την καλύτερη δυνατή αγορά.
Τα ποδήλατα βουνού η αλλιώς hardtail (άκαμπτη ουρά), λέγονται έτσι επειδή δεν έχουν ανάρτηση στον πίσω τροχό, σε αντίθεση με τον μπροστά που μπορεί να έχουν ή όχι.
Είναι κατάλληλα για όσους θέλουν να πάνε απλά μια βόλτα, για μετακίνηση στην δουλειά και γενικότερα για καθημερινή μετακίνηση αλλά με την πρώτη ευκαιρία να ξεχύνονται σε χωματόδρομους και σε ορεινά μονοπάτια. Λόγω της απλότητας και της προσιτής τιμής του από ένα full suspension ποδήλατο (διπλής ανάρτησης), είναι η ιδανική αγορά για νέους ποδηλάτες που θέλουν να ξεκινήσουν την ορεινή ποδηλασία.
Το κύριο χαρακτηριστικό που θα πρέπει να προσέξετε πριν αγοράσετε ένα ποδήλατο βουνού είναι να επιλέξετε σωστή διάμετρο τροχού. Τα Hardtail ποδήλατα βουνού χωρίζονται πλέον σε κατηγορίες βάση την διάμετρο των τροχών 26, 27,5, και 29.
Τον τελευταίο καιρό ο 26άρης τροχός σβήνει σιγά σιγά και για αυτό οι περισσότερες ποδηλατικές εταιρίες προτείνουν αρκετά νέα μοντέλα 29άρια και  27μισάρια.
Τα ποδήλατα βουνού με 29άρι τροχό είναι πολύ σταθερά, διατηρούν καλύτερα την ταχύτητα που έχουν αποκτήσει, προσπερνούν τα εμπόδια με μεγαλύτερη ευκολία και δίνουν την δυνατότητα σε πολύ ψηλούς αναβάτες, αλλά και ποδηλάτες που έχουν κάποιο πρόβλημα με την μέση τους και αναζητούν μεγαλύτερη άνεση και πιο όρθια στάση του σώματος, να το αποκτήσουν. Εάν η βασική χρήση του θα είναι κυρίως μετακίνηση στην πόλη τότε θα σας συμβουλεύαμε να επιλέξετε αυτούς τους τροχούς.
Αν τώρα προτιμάτε να ποδηλατείτε σε ορεινά στενά μονοπάτια, με πολλές στροφές, και να περνάτε οριακά  ανάμεσα σε δέντρα και θάμνους, τότε 27μισάρι πρέπει να είναι το επόμενο ποδήλατο σας. Τα 27μισάρια είναι πιο ευκίνητα σε σχέση με τα 29άρια και πιο γρήγορα στις επιταχύνσεις.


Η απόφαση σας λοιπόν εξαρτάται από τις διαδρομές που θα κινείστε, την ιδιομορφία του εδάφους, τις τοπικές συνθήκες, το στυλ οδήγησης σας, εάν είστε απαιτητικοί από το ποδήλατο και θα κινείστε στο όριο ώστε να προσέξετε και τον εξοπλισμό του ποδηλάτου να είναι ο καλύτερος.
Όταν έρθει η ώρα που θα επισκεφθείτε ένα ποδηλατικό κατάστημα μην παραξενευτείτε όταν το προσωπικό έχει την τάση να σας ενθαρρύνει να αγοράσετε ένα καλύτερο επιπέδου ποδήλατο. Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι όσο ανεβαίνει η τιμή των ποδηλάτων όλα μοιάζουν να έχουν το ίδιο στυλ, δηλαδή ελαφριά αγωνιστικά με carbon πλαίσια και κορυφαίες επιλογές περιφερειακών. Εάν κάποιος δεν τον ενδιαφέρει να τρέξει αγώνες και θέλει μα πιο χαλαρή γεωμετρία φυσικά και δεν θα αγοράσει ένα τέτοιο ποδήλατο. Μια δοκιμαστική βόλτα πριν την αγορά είναι ο μόνος τρόπος για να βρούμε το σωστό ποδήλατο. Επειδή τα τεχνικά χαρακτηριστικά – γεωμετρία των ποδηλάτων δεν είναι ακριβώς η ίδια σε όλα, όσο περισσότερα δοκιμάσετε τόσο καλύτερα.

Η απόφαση σας λοιπόν εξαρτάται από τις διαδρομές που θα κινείστε, την ιδιομορφία του εδάφους, τις τοπικές συνθήκες, το στυλ οδήγησης σας, εάν είστε απαιτητικοί από το ποδήλατο και θα κινείστε στο όριο ώστε να προσέξετε και τον εξοπλισμό του ποδηλάτου να είναι ο καλύτερος. Εάν η βασική του χρήση θα είναι αστική κυρίως μετακίνηση θα σας συμβουλεύαμε να επιλέξετε τις μεγαλύτερες σε διάμετρο ρόδες (29) και όχι ιδιαίτερα καλή σειρά περιφερειακών.
Έπειτα είναι το ζήτημα του πλαισίου και συγκεκριμένα το υλικό κατασκευής του. Αλουμίνιο ή ανθρακονήματα. Με δεδομένο το ποσό των χρημάτων που διαθέτουμε το προτιμότερο είναι η αγορά ενός ποδηλάτου με αλουμινένιο πλαίσιο και καλά περιφερειακά, ειδικά τροχούς, πιρούνι, φρένα, εφόσον θα πηγαίνουμε τακτικά στο χώμα από ότι ένα ποδήλατο με πλαίσιο από ανθρακονήματα αλλά υποδεέστερα περιφερειακά. Εάν δεν είναι πρόβλημα τα χρήματα το ελαφρύτερο και πιο απορροφητικό carbon πλαίσιο μαζί με καλά περιφερειακά είναι σαφώς καλύτερο, πιο γρήγορο και κυρίως πιο διασκεδαστικό από ότι το αλουμινένιο.

Οι τροχοί είναι από τα πιο βασικά μέρη που πρέπει να ελέγξετε προσεκτικά όταν αγοράζετε οποιοδήποτε ποδήλατο. Ρωτήστε τον πωλητή για όλες τις λεπτομέρειες, τα στεφάνια, τα κέντρα, τις ακτίνες και τα λάστιχα να είναι ότι καλύτερο γίνεται επειδή οι τροχοί επιδρούν σε μεγάλο βαθμό στην απόδοση του ποδηλάτου και επιπλέον είναι ακριβοί εάν χρειαστούν αντικατάσταση. Η ανάρτηση ελέγχει τις αντιδράσεις του μπροστινού τροχού, παρέχοντας βελτιωμένο έλεγχο, πρόσφυση και άνεση στις εκτός δρόμου διαδρομές ή τις λακκούβες της ασφάλτου. Είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που συμβάλλουν στην απόλαυση μιας διαδρομής. Στις αναρτήσεις προσέχουμε την διαδρομή τους, που όσο μεγαλύτερη είναι τόσο πιο ομαλά θα μπορεί να απορροφήσει τα χτυπήματα. Όμως μεγαλύτερη διαδρομή σημαίνει μεγαλύτερο βάρος λόγω ενισχυμένης κατασκευής που θα αντέχει τα μεγαλύτερα φορτία. Στο ίδιο ποδήλατο μια διαφορά της τάξης των 10 χιλιοστών στην διαδρομή δύο αναρτήσεων επηρεάζει την γεωμετρία του ποδηλάτου, τις γωνίες του λαιμού και της σέλας κατά μία μοίρα, με αποτέλεσμα να βελτιωθεί μεν η σταθερότητα του αλλά να επηρεαστεί αρνητικά το πόσο εύκολα θα στρίβει. Εάν υπάρχει μεγάλη διαφορά στην διαδρομή το μεγαλύτερο πιρούνι θα επιβαρύνει με παραπάνω φορτία το πλαίσιο με κίνδυνο αυτό να σπάσει εάν δεν αντέξει. Σε περίπτωση αναβάθμισης του πιρουνιού είναι σημαντικό το νέο να έχει την ίδια διαδρομή με το παλιό. Τα καλά πιρούνια έχουν δυνατά καλάμια, κωνικό λαιμό, άξονες αντί του quick release με πληθώρα ρυθμίσεων εκτός της απόσβεσης και της επαναφοράς.
Αφήσαμε τελευταία την μετάδοση μιας και οι σύγχρονες σειρές ακόμα και οι πιο φθηνές κάνουν πολύ καλά την δουλειά τους, σε επίπεδο αρχαρίου. Οπότε μια μεσαία σειρά θα σας καλύψει απόλυτα για αρκετό καιρό, εκτός εάν σκοπεύετε να πάρετε μέρος σε αγώνες.

Με βάση όλα τα παραπάνω επιλέγουμε το ποδήλατο που μας αρέσει.

Όταν έρθει η ώρα να πάρουμε το πρώτο μας ποδήλατο πολλές φορές έχουμε το σκεπτικό να πάρουμε ένα που να μπορεί να πάει παντού και να κάνουμε τα πάντα με αυτό, άσχετα εάν τις περισσότερες φορές θα κινούμαστε στην άσφαλτο, για όσους κατοικούν σε πόλη. Μεταξύ των ποδηλάτων για να επιλέξουμε, σίγουρα κάποιο θα είναι hardtail, εάν όχι πάντα τις περισσότερες φορές. Η καθημερινή χρήση ενός τέτοιου ποδηλάτου στον δρόμο από κάποιον που ξεκινάει ποδήλατο δεν είναι η καλύτερη επιλογή, εκτός εάν τον περισσότερο καιρό θα κινείται. Γι αυτό το λόγο υπάρχουν τα ποδήλατα πόλης, τα fitness ή τα υβριδικά/trekking που είναι παντός εδάφους με περιορισμένες εκτός δρόμου δυνατότητες.

Comments

Popular posts from this blog

Γιατί να αγοράσω ποδήλατο και ποιος τύπος ποδηλάτου μου ταιριάζει.

Διάδρομοι Γυμναστικής

Επιλογή Διαδρόμου Γυμναστικής